Decent recruitment logo
Home  ›  Blog  ›  Van topsport naar bedrijfsleven: wat voegt een (ex)topsporter toe aan je bedrijf?
18 januari 2024

Van topsport naar bedrijfsleven: wat voegt een (ex)topsporter toe aan je bedrijf?

Inleiding

Na 16 jaar profvoetbal besloot ik om mijn grote droom naast me neer te leggen. Als jongetje droomde ik altijd van een gouden voetbalcarrière bij Liverpool en Real Madrid. Nadat ik bij FC Utrecht echter niet definitief wist door te breken, werd het voor mij eerder een club uit de categorie Top Oss, FC Den Bosch of Helmond Sport. Nog steeds heel knap, maar ook op dat niveau is profvoetbal een fulltime baan, waar je verder nauwelijks ruimte hebt voor andere dingen. Daarom maakte ik 4 jaar geleden de lastige beslissing om het profvoetbal naast me neer te leggen en ruimte te maken voor mijn maatschappelijke en sociale ambities. Na het volgen van een studie bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit en het inmiddels 6 maanden werken bij Decent, is het tijd om eens licht te werpen op hetgeen ik uit de topsport meeneem in mijn maatschappelijke carrière, en waarom het voor bedrijven interessant is om (ex) topsporters aan te nemen.

Resultaatgerichtheid

In de topsport telt maar één ding: resultaat. Het vormt de kern van elke topsporter. Het streven naar specifieke doelen, zoals het winnen van wedstrijden, het behalen van prijzen of het verbeteren van de eigen prestaties staat altijd centraal. De focus op doelen of resultaten is een waardevolle les die kan worden overgebracht naar het bedrijfsleven. Binnen de topsport zijn de doelen vaak kraakhelder, omdat de resultaten heel makkelijk meetbaar zijn. Binnen het bedrijfsleven wil dat nog weleens anders zijn. Daarom is het voor organisaties belangrijk om de doelen zo helder mogelijk te stellen en de resultaten meetbaar te maken. Dit triggert werknemers. Tijdens mijn voetbalcarrière ben ik telkens bezig met het behalen van zowel korte als lange termijn doelstellingen, die allemaal gericht zijn op resultaat. Een korte termijn doelstelling kan bijvoorbeeld het winnen van een wedstrijd zijn, een lange termijn doelstelling kan bijvoorbeeld het verbeteren van bepaalde kwaliteiten zijn. Voor het behalen van deze doelstellingen maak je een concreet plan, en deze voer je zo goed als mogelijk uit. Deze structuur neem ik ook mee in mijn werk. Topsporters worden al van jongs af aan geconfronteerd met scherpe doelstellingen gericht op een resultaat, en dit is dan ook iets waar ze binnen het bedrijfsleven veel profijt van hebben. Topsporters blijven zichzelf voor uitdagingen stellen, en het behalen van deze doelen voelt dan ook als een succes. En niet onbelangrijk: successen moet je vieren en dat brengt plezier!

Discipline

Discipline is een van de belangrijkste dingen die ik heb meegenomen uit de topsport. Toen ik op 8-jarige leeftijd in de jeugdopleiding van Ajax terechtkwam, was dat een van de belangrijkste dingen die me werd bijgebracht. Succesvol worden kan alleen als je gedisciplineerd bent. Een voorbeeld hiervan is op tijd komen. Spelers die te laat komen, beginnen op de bank. Spelers die hun materiaal niet op orde hebben (denk aan verkeerde schoenen of een verkeerd trainingsshirt) beginnen op de bank. Door het stellen van deze regels en het streng handhaven ervan, heb ik van jongs af aan een bepaalde mate van discipline aangeleerd waardoor ik altijd op tijd kom en altijd mijn afspraken nakom. Wanneer ik zeg dat ik iets doe, doe ik het ook. Dit zorgt ervoor dat ik in elk geval alles doe wat in mijn macht ligt om mijn doelen te behalen. Zo werd in mijn Ajax-tijd ook vaak gezegd: je mag fouten maken of een slechte wedstrijd spelen, zolang je jezelf maar in de spiegel kunt aankijken dat je er alles aan hebt gedaan. Dit is in het bedrijfsleven niet anders. Topsporters zijn vaak zeer gedisciplineerd, komen hun afspraken na en doen er alles aan om succesvol te zijn. Deze mentaliteit is voor elk bedrijf een mooie toevoeging!

Mentale weerbaarheid en omgaan met tegenslag

Tijdens een voetbalcarrière krijg je te maken met talloze tegenslagen. Dit kunnen kleine tegenslagen zijn zoals het verliezen van een wedstrijd of een trainer die zegt dat je op de bank zit, of grotere tegenslagen zoals het krijgen van een zware blessure. Doordat ik jarenlang te maken heb gekregen met tegenslagen, ontstaat er een bepaalde mentale weerbaarheid. Zo kreeg ik op mijn 18e de zwaarste tegenslag: het scheuren van mijn voorste kruisband. Na twee weken vol teleurstelling en verdriet, besloot ik de knop om te zetten en vol goede moed en motivatie de revalidatie van 10 maanden in te gaan. De kunst na een tegenslag en de sleutel tot succes van het overwinnen van tegenslagen is door de focus te leggen op het enige waar je invloed op hebt: het heden. Zo ook in het bedrijfsleven: Hoe fijn is het als bedrijf om werknemers te hebben die na een tegenslag vooruit kijken en met goede moed weer aan de slag gaan. Iedereen valt wel eens, maar het gaat erom dat je weer opstaat!

Teamwork

Voetbal is in mijn optiek de meest individualistische teamsport die er bestaat. Elke speler dient zijn eigen belang, wil een zo groot mogelijke carrière, en alles moet daarvoor wijken. Toch ontkom je er niet aan om samen te werken met teamgenoten. Sterker nog; je hebt ze keihard nodig. Door al die jaren onderdeel te zijn van een team, leer je om samen als groep te streven naar een bepaald doel. Binnen een team is het dan ook belangrijk om elkaar goed te leren kennen. Dit schept een band en zorgt ervoor dat je voor elkaar door het vuur wil gaan. Tuurlijk ben je nooit met alle teamgenoten de beste vrienden, maar belangrijk is wel dat je elkaar respecteert en dingen van elkaar accepteert. Wanneer deze basis is gelegd, is het belangrijk om elkaars inhoudelijke kwaliteiten te leren kennen. Op deze manier zet je mensen in hun kracht en gaat een team aanvoelen als een goed lopende machine. En wanneer het team goed presteert, presteert het individu ook beter. Topsporters weten als geen ander hoe je binnen een team het beste kunt functioneren!

Conclusie

Al met al kan ik zeggen dat veel principes die ik tijdens mijn voetbalcarrière heb geleerd ook waardevol zijn buiten het veld. Het draait allemaal om doelgerichtheid: net zoals in de sport, streef ik in mijn werk naar heldere doelen en meetbare resultaten. Daarnaast is discipline een belangrijke die ik meeneem: punctualiteit, het nakomen van afspraken – allemaal dingen die ik uit mijn voetbalcarrière heb meegenomen en toepas in mijn werk. En als er iets is dat ik heb geleerd uit de topsport, is het omgaan met tegenslagen. Het draait om je focus op wat je nu kunt beïnvloeden: het heden. Tot slot is uiteindelijk teamwork een belangrijke pijler voor succes. Begrip, respect en het benutten van ieders unieke kwaliteiten maken een team sterk. En een sterk team heb je nodig om individueel te groeien of succesvol te zijn. Dus of het nu op het veld of op kantoor is: de weg naar succes wordt geplaveid door duidelijke doelen, toewijding aan deze doelen, veerkracht en de kracht van een team!

Artikel delen.
Bekijk andere artikelen.