Decent recruitment logo

SEO salaris onderzoek - Ontdek het Marktconforme Salaris voor SEO Specialisten in Nederland

Er zijn momenteel veel jobaanbiedingen voor SEO-specialisten en talloze openstaande vacatures bij bureaus. Maar wat kun je nu precies verwachten op het gebied van salaris en voordelen? Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben we in samenwerking met SEO Benelux een grote salaris enquête opgezet. Meer dan 150 specialisten werkzaam bij Nederlandse bedrijven zijn ondervraagd.

Als werkgever of werknemer is het nummer de dashboards hieronder raad te plegen en te ontdekken wat je aan een SEO-specialist zou moeten bieden, of wat een marktconform salaris is voor een specialist. In de dashboards worden de verzamelde gegevens van het SEO-salaris onderzoek (begin 2022) weergegeven.

SEO-specialisten zijn van onschatbare waarde bij het optimaliseren van websites voor zoekmachines zoals Google. Door hun expertise kunnen zij ervoor zorgen dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt en meer verkeer en potentiële klanten genereert.

Zijn SEO specialisten tevreden?

Als SEO-specialist is het belangrijk om tevreden te zijn met je salaris en arbeidsvoorwaarden. Uit onze salaris enquête blijkt dat 37,7% van de specialisten niet tevreden is met hun salaris. Maar wat zijn precies de factoren die van invloed zijn op het salaris en de arbeidsvoorwaarden van een SEO-specialist?

Er zijn diverse factoren die hierbij een rol spelen, zoals verantwoordelijkheden, verschillen per regio, sector, grootte van de organisatie en de keuze tussen werken bij een bureau of aan klantzijde. Het is dus lastig om exact te bepalen wat een marktconform salaris is voor een SEO-specialist.

Toch is het belangrijk om te blijven streven naar een passend salaris en arbeidsvoorwaarden die bij je functie en verantwoordelijkheden passen. Als specialist ben je immers onmisbaar voor het optimaliseren van websites voor zoekmachines zoals Google, en verdien je daarom een salaris dat past bij je kennis en kunde. 

Waar verdien je als SEO specialist het meest.

Waar verdien je als SEO specialist het meest.

Het zal niet als een verrassing komen dat de lonen gemiddeld hoger liggen in de regio Randstad, waar over het algemeen de grote bedrijven gevestigd zijn. Dit is te zien in de grafiek aan de rechterkant. Ben je benieuwd naar wat je een SEO-specialist in Amsterdam zou moeten betalen? Het valt op dat de verschillen tussen de salarissen nog steeds erg groot zijn, ongeacht waar we kijken. Het is dus belangrijk om je niet alleen te richten op de gemiddelde salarissen, want het blijft maatwerk.

Bovenstaand zie je ook de verschillen tussen sectoren. E-commerce is de meest populaire sector, maar betaalt niet per se het best. Recruitment, energie en finance, met hoge acquisitiekosten, betalen gemiddeld beter.

Wat verdient een SEO Specialist aan klantzijde vs. bureauzijde.

Bij het vergelijken van werken aan klantzijde en bij een agency als SEO-specialist, is het aantal jaren ervaring een belangrijk verschil. Onze gegevens tonen aan dat je gemiddeld meer verdient wanneer je in-house werkt dan bij een bureau, behalve wanneer je 5-10 jaar ervaring hebt.

Opvallend is, dat binnen dezelfde groep meer dan €3.000 per maand verschil kan bestaan, wat in sommige gevallen meer dan het dubbele van het salaris betekent. Dit benadrukt nogmaals het belang van goed onderhandelen over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, ongeacht waar je werkt.

Verdien je meer bij een groot of klein bedrijf.

Verdien je meer bij een groot of klein bedrijf.

De grootte van een bedrijf heeft aantoonbaar invloed op het gemiddelde salaris van een SEO-specialist. Over het algemeen geldt dat hoe groter het bedrijf, hoe hoger het gemiddelde salaris. Dit komt vaak doordat werknemers bij grotere bedrijven meer verantwoordelijkheden en ervaring hebben dan bij kleinere bedrijven.

Verschillen in salaris voor SEO-specialisten afhankelijk van specialisatie

Verschillen in salaris voor SEO-specialisten afhankelijk van specialisatie

Als SEO-specialist is het belangrijk om te weten dat je salaris kan variëren afhankelijk van je specialisatie. Uit onze gegevens blijkt bijvoorbeeld dat technische SEO-specialisten vaak meer verdienen dan content-gerichte specialisten, met een verschil dat kan oplopen tot wel €200 per maand. Het is dus van belang om te overwegen welke specialisatie het beste bij je past als je op zoek bent naar een hoger salaris in dit vakgebied.

Wat is belangrijk in het arbeidsvoorwaarden pakket.

Wat is belangrijk in het arbeidsvoorwaarden pakket.

Naast het standaard salaris bieden werkgevers vaak extra arbeidsvoorwaarden aan SEO-specialisten. Ruim 44% van de specialisten ontvangt bijvoorbeeld een bonus of dertiende maand, wat in sommige gevallen aanzienlijk kan oplopen. Ook krijgt 73% een pensioenregeling en heeft meer dan de helft van de specialisten recht op een opleidingsbudget.

Het is dus belangrijk om naast het salaris ook naar andere factoren te kijken bij het kiezen van een werkgever.

Meer weten over salaris in Online Marketing.

Wil je meer weten over de salarissen in de online marketing industrie? Bij ons kun je terecht voor maatwerk advies, zowel als werkgever als specialist. Neem contact met ons op voor meer informatie. Contact ›