Decent recruitment logo
Home  ›  Blog  ›  De meerwaarde van een externe recruitment agency
18 november 2023

De meerwaarde van een externe recruitment agency

Laten we vooropstellen dat we er altijd een voorstander van zijn dat bedrijven zelfstandig vacatures vervullen. Een interne recruiter kent immers het bedrijf, de cultuur en de hiring manager meestal heel goed. Echter, er zijn uitzonderingen waardoor een vacature moeilijk vervulbaar is en de juiste mensen niet te vinden zijn of niet willen solliciteren. Daarnaast kan het ook van toegevoegde waarde zijn om meer vergelijkingsmateriaal te krijgen. Immers, goede kandidaten zitten meestal goed op hun plek en reageren dus niet zelf op vacatures. De vraag is dan: onder welke omstandigheden kan een externe boutique recruitment agency toegevoegde waarde leveren?

In de snelle en competitieve wereld van digitale marketing en e-commerce kan het vinden van het juiste talent een uitdaging zijn. In deze blog zullen we de voordelen verkennen van het inhuren van een extern recruitmentbureau ten opzichte van het hebben van eigen recruiters. Waar het FD becijfert dat er voor 100 werkzoekenden 122 vacatures zijn, is dat in digitaal veel groter. Onderzoek via de grootste jobboards leert dat er bijvoorbeeld voor SEA specialisten en E-commerce Managers, momenteel op 100 werkzoekenden, 194 vacatures zijn. Dit wijst op een intensieve ‘war for talent’. Maar waarom zou je kiezen voor een mogelijk kostbaar recruitmentbureau als je al een interne recruiter hebt, of als je al voldoende reacties krijgt via jobboards en LinkedIn?

Kennis van het profiel en de arbeidsmarkt

Een externe boutique agency heeft als voordeel dat zij jouw vacature continu bemiddelen en je daardoor goed kunnen adviseren. Welke elementen in jouw vacature zijn haalbaar in de huidige arbeidsmarkt? Doordat zij dagelijks met kandidaten over vergelijkbare profielen schakelen, weten zij goed waar kandidaten naar op zoek zijn. Dit kun je vervolgens verwerken in je vacaturetekst, wervingsproces en onboarding waardoor je de kwaliteit en zekerheid van plaatsing verhoogt.

Snelheid en bereik

Hoe langer een vacature openstaat, hoe groter de kosten worden. Een gespecialiseerde recruitment agency heeft vaak een relevant netwerk waardoor zij minder intensief hoeven te “searchen” (ook wel het zoeken en koud benaderen van kandidaten). Daardoor verkorten zij de “time to hire” tijd vaak met een aantal weken. Bovendien hebben externe recruiters het voordeel dat ze regelmatig langdurige gesprekken voeren met kandidaten. Hierdoor hebben ze een diepgaand inzicht in wat kandidaten zoeken in een baan. De focus van een interne recruiter of interim recruiter ligt vaak meer op het belang van het bedrijf.

Kandidaten geven daarbij aan dat ze vaak sneller geneigd zijn om met een recruiter van een externe agency het gesprek aan te gaan, omdat die meerdere opdrachten kan hebben. Daarnaast beschouwen zij het carrière advies of planning als onpartijdig omdat recruiters de focus hebben op het bouwen van een lange termijn relatie.

Exclusiviteit

Door te kiezen voor een extern recruitmentbureau, dat alleen gecommitteerd werkt, geef je jouw vacature exclusieve aandacht. In een krappe arbeidsmarkt is het niet makkelijk om op te vallen tussen andere bedrijven en/of externe recruitment partijen die dezelfde kandidaten proberen te bereiken. Echter, met exclusief werken aan jouw vacature, krijg je de geruststelling dat jouw zoektocht naar talent alle focus krijgt, zonder afleiding van andere partijen. Kandidaten worden exclusief voor jouw organisatie benaderd met een op maat gemaakte aanpak, zoals video recruitment, fysieke events of persoonlijke een-op-een afspraken. Bedrijven die kiezen voor een exclusieve aanpak hebben volgens Egon Zehnder 60% meer kans op het vinden van een kandidaat binnen afzienbare tijd.

Waarom dan geen no cure no pay bureau?

Hoewel dit in eerste instantie aantrekkelijk lijkt, kan het leiden tot kwaliteitsverlies. Een no cure no pay recruitment agency heeft vaak de focus op het bemiddelen van kandidaten liggen. Dat betekent dat zij een kandidaat ook bij andere partijen introduceren om van succes verzekerd te zijn. Hierdoor kan een neveneffect zijn dat de prijs van het salaris wordt opgedreven. Daarnaast zijn kandidaten in dat geval vaak minder goed voorbereid op sollicitatiegesprekken, omdat zij meerdere gesprekken tegelijk kunnen hebben. Ook is het voor je employer branding vaak minder sterk, omdat een no cure no pay recruiter niet sec jouw verhaal uitdraagt. Bovendien heeft een agency die committed werkt, zich vaak echt verdiept in jouw type organisatie, het team en de maturity van de rol. Daardoor stellen zij niet de snelst beschikbare of enige beschikbare kandidaat voor, maar de beste beschikbare kandidaat.

Conclusie

Hoewel het inschakelen van een bureau duurder kan zijn dan het zelf vervullen of online plaatsen van een vacature, biedt het in een krappe arbeidsmarkt aanzienlijke voordelen. Wanneer een vacature maandenlang openstaat door een gebrek aan relevant netwerk of kennis, kan een gespecialiseerd recruitmentbureau uitkomst bieden. Een toegewijd recruitmentbureau met een sterk netwerk en bewezen track record kan de volgende voordelen bieden:

  • Ze kunnen meer kandidaten bereiken, waardoor je meer vergelijkingsmateriaal krijgt. Een betere specialist en leider realiseert misschien wel het dubbele aan resultaat;
  • Hun diepere en warmere netwerk stelt hen in staat sneller geschikte kandidaten voor jouw vacature te vinden;
  • Het is een toevoeging op je employer branding door het uitdragen van jouw bedrijfsverhaal;
  • Ze bieden waardevol advies over de arbeidsmarkt, de te bereiken kandidaten en andere relevante zaken, wat de haalbaarheid van je vacature vergroot;
  • Door hun inhoudelijke kennis van de markt kunnen ze op voorhand beter beoordelen welke kandidaten inhoudelijk en qua persoonlijkheid geschikt zijn.
Artikel delen.
Bekijk andere artikelen.