Decent recruitment logo
Home  ›  Blog  ›  Gen Z: De verloren generatie of de generatie met potentie?
18 november 2023

Gen Z: De verloren generatie of de generatie met potentie?

Met de opkomst van Generatie Z, afgekort Gen Z, de generatie geboren tussen eind jaren ’90 en het begin van de jaren 2010, zijn er opvallende veranderingen te zien in zowel de arbeidsmarkt als de samenleving in zijn geheel. Sommigen beschouwen hen als een verloren generatie, anderen zien juist de enorme potentie die deze generatie met zich meebrengt. Laten we dieper ingaan op enkele intrigerende aspecten van Generatie Z en hoe zij de arbeidswereld beïnvloeden.

De uitdagingen van onzekerheid en hoge verwachtingen

Volledig remote met een smoothie aan het strand in Bali, maximaal 4 dagen per week maar wel hoge salariseisen; Gen Z is niet bang om te gaan staan voor haar idealen, maar zorgt bij haar werkgevers daardoor soms ook voor handen in het (grijze) haar. Deze hoge eisen kunnen worden verklaard door de context waarin deze generatie opgroeit. Financiële onzekerheid in de vorm van peperdure boodschappen, torenhoge huur en maar een piepkleine kans op een hypotheek heeft hen ertoe aangezet om zorgvuldig te selecteren waar ze hun tijd en energie aan besteden. De ervaring van economische onzekerheid heeft hen waakzaam gemaakt voor keuzes die hun toekomst positief kunnen beïnvloeden. Ze zoeken naar stabiliteit en voldoening in hun loopbaankeuzes.

Digitale voorsprong

Zeg je Gen Z, dan zeg je digital native; opgegroeid in een wereld die doordrenkt is van technologie waardoor ze een natuurlijke voorsprong op andere generaties hebben als het gaat om digitale vaardigheden en het gebruik van tools. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde in een tijdperk waarin digitale transformatie en online communicatie steeds belangrijker worden voor bedrijven.

Nieuwe werkdynamieken

De werkwijze van Gen Z vertoont opmerkelijke verschillen in vergelijking met voorgaande generaties. “Ik heb de Facebook app op mijn smartphone gezet” en “laten we hierover bellen” (Hallo Boomer) aan de ene kant van de ring en werken vanuit een zonnig oord en vervagen van grenzen tussen werk en privé aan de andere kant van de ring. Een vaak gehoord geluid is ook dat Gen Z zich soms ook lijkt te verschuilen achter (meerdere) schermen, bel angst heeft en confrontatie uit de weg gaat. De reden voor die twee laatste punten is juist het zo comfortabel zijn in online communicatie waardoor face to face communicatie naar de achtergrond verdwijnt. Dit verschil in communicatiestijl heeft geleid tot nieuwe uitdagingen in teambuilding en interactie.

Hiërarchie en etiquette

Een opvallende observatie is het gebrek aan hiërarchisch bewustzijn en een zekere mate van etiquette binnen Gen Z. Om te voorkomen dat we de zoveelste zijn die Johan Cruijff quoten, zullen we maar gewoon zeggen: dit heeft zowel voor- als nadelen. Informele interacties bevorderen flexibiliteit en openheid maar kunnen ook worden opgevat als een gebrek aan respect voor traditionele structuren. Bovendien leidt het eerder genoemde uit de weg gaan van confrontaties en het terughoudend zijn in elkaar aanspreken op gedrag of de kwaliteit van werk, tot het vertragen van de groei van individuen en teams.

De Gen Z queeste: balans tussen werk en privé

Een interessante tendens onder Generatie Z is de zoektocht naar betekenis en balans in het leven. Overwerken? Wat is dat? Hoewel sommigen dit als minder betrokkenheid bij de zaak kunnen interpreteren of teveel gericht op geld, kan het ook wijzen op een grotere nadruk op welzijn en persoonlijke vervulling. Zoals de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer immers al zei: “De grootste dwaasheid is het opofferen van uw gezondheid voor wat dan ook”.

De Toekomst van de Arbeidsmarkt

Gen Z is opmerkelijk ondernemend. Dit gecombineerd met hun minder traditionele kijk op hiërarchie en carrière trajecten, kan de weg vrijmaken voor nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen en arbeidsmarktstructuren.

Kortom, Generatie Z presenteert zowel uitdagingen als kansen. Haar unieke kenmerken, van digitale expertise tot ondernemingsgeest, heeft het potentieel om de arbeidswereld ingrijpend te veranderen. Hoewel ze misschien anders omgaat met hiërarchie, teamdynamiek en arbeidsethiek, is het ook mogelijk dat haar perspectieven een frisse wind van vernieuwing zullen brengen.

Artikel delen.
Bekijk andere artikelen.