Decent recruitment logo
Home  ›  Blog  ›  Waar moet je op letten bij de selectie van kandidaten?
7 juli 2023

Waar moet je op letten bij de selectie van kandidaten?

In de dynamische wereld van recruitment staan professionals voortdurend voor nieuwe uitdagingen. Met de snel veranderende arbeidsmarkt en de opkomst van nieuwe generaties talent is het selecteren van de juiste kandidaten een steeds complexere taak geworden. Recruiters, HR-medewerkers, HR-managers en talent acquisition specialisten staan voor de cruciale taak om de perfecte match te vinden tussen kandidaten en organisaties. Maar waar moet men nu eigenlijk op letten in het selectieproces om de beste talenten aan te trekken?

De huidige arbeidsmarkt is in een razend tempo aan het evolueren

De aanleiding voor deze blog is duidelijk: de huidige arbeidsmarkt is in een razend tempo aan het evolueren. Technologische vooruitgang, veranderende waarden en een stroom van nieuwe generaties die de arbeidsmarkt betreden, vormen de voedingsbodem voor deze snelle transformatie. Als recruiters en HR-professionals kunnen we niet stil blijven staan. We moeten ons aanpassen aan deze veranderingen en onze selectiemethoden heroverwegen. Wij hebben eerder ook een artikel geschreven over: Hoe ga je om met veranderingen in de arbeidsmarkt?

De nieuwe generaties, zoals de Millennials en de Gen Z’ers, komen met een geheel eigen set verwachtingen en waarden de arbeidsmarkt binnen. Ze zoeken naar betekenisvol werk, willen flexibiliteit en hechten waarde aan een goede werk-privébalans. Daarnaast hebben technologische ontwikkelingen geleid tot nieuwe manieren van werken en communiceren. Het is essentieel dat recruiters en HR-professionals deze veranderingen begrijpen en integreren in hun selectieprocessen.

Maar hoe kunnen we omgaan met deze veelvoorkomende uitdagingen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de beste talenten aantrekken en behouden in deze snel veranderende arbeidsmarkt? In deze blog zullen we dieper ingaan op enkele cruciale aspecten waarop u moet letten bij het selecteren van kandidaten. Van het identificeren van de juiste vaardigheden en competenties tot het evalueren van de culturele fit en het gebruik van nieuwe technologieën, we zullen inzichten en praktische tips delen om u te helpen bij het vinden van de perfecte match.

Hoe selecteren we het beste talent in deze nieuwe wereld?

Dus, beste recruiters, HR-medewerkers, HR-managers en talent acquisition specialisten, hoe gaat u om met deze veelvoorkomende uitdagingen? Heb jij al nieuwe strategieën ontwikkeld om de veranderende arbeidsmarkt het hoofd te bieden? Laten we samen de wereld van recruitment verkennen, ontdekken en vormgeven. Hoe selecteren we het beste talent in deze nieuwe wereld? 

Hieronder hebben we de verschillende fases beschreven waarin screening al een rol speelt voor zowel de kandidaat als de werkgever.

Hoe de jury van de Bureaurecruitment Awards vernieuwing en inspiratie zocht

Fase 1: Bereiken - Employer Branding

Het selectieproces begint eigenlijk al voordat een kandidaat daadwerkelijk solliciteert. In de fase van het bereiken is het belangrijk om potentiële kandidaten te laten kennismaken met de organisatie en de employer brand te versterken. Hierbij kan je je afvragen: Wat maakt jouw organisatie aantrekkelijk? Wat onderscheidt jou van andere werkgevers? Door het creëren van een sterke employer brand kunt u talenten aantrekken die zich kunnen vinden in uw waarden, cultuur en missie. Bij het selecteren in deze fase is het essentieel om te kijken naar de waarden en motivaties van de kandidaten, en of deze overeenkomen met de identiteit van je organisatie.

Fase 2: Boeien - Employer Branding

Tijdens de fase van het boeien moet je ervoor zorgen dat kandidaten enthousiast blijven over je organisatie en de functie waarvoor ze solliciteren. Dit is het moment om de potentiële kandidaten te laten zien wat je organisatie te bieden heeft en waarom zij ervoor zouden moeten kiezen om bij jou te werken. Het is belangrijk om te selecteren op de verwachtingen en behoeften van de kandidaten, en om te kijken of je organisatie in staat is om deze te vervullen. Daarnaast kan je letten op de communicatieve vaardigheden en het vermogen van de kandidaten om zich aan te passen aan veranderingen.

Fase 3: Binden - Recruitmentproces

In de fase van het binden vindt het daadwerkelijke recruitmentproces plaats. Dit omvat het selecteren van de kandidaten die het beste passen bij de vereisten van de functie en de cultuur van uw organisatie. Hierbij kunt u selecteren op zowel hard skills als soft skills, afhankelijk van de specifieke behoeften van de functie en de organisatie. Hard skills zijn meetbare vaardigheden en technische kennis, terwijl soft skills betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, zoals communicatieve vaardigheden, teamwork en probleemoplossend vermogen. Het gebruik van nieuwe technologieën en tools, zoals geautomatiseerde screening processen of AI-ondersteunde assessments, kan het selectieproces efficiënter en objectiever maken. Daarnaast dragen ze bij aan een meer divers en inclusief beleid waardoor je aantrekkelijker wordt voor jongere generaties.

Fase 4: Behouden - Talent Development Management

Nadat de juiste kandidaten zijn geselecteerd en aangenomen, begint de fase van het behouden. Het is belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van talent en ervoor te zorgen dat medewerkers gemotiveerd en betrokken blijven. Bij het selecteren in deze fase kan je letten op het potentieel van medewerkers om te groeien, hun leergierigheid en hun aanpassingsvermogen. Door middel van training, coaching en loopbaanontwikkeling kan je hen hun vaardigheden en potentieel volledig benutten.

Fase 5: Bevorderen - Leiderschapsstijl

Ten slotte is er de fase van het bevorderen, waarin medewerkers worden gestimuleerd om leiderschapsrollen op zich te nemen. Hierbij is het van belang om te selecteren op leiderschapskwaliteiten en het vermogen om anderen te inspireren en te motiveren. Het identificeren van potentieel leiderschapstalent kan bijdragen aan het opbouwen van een sterke en veerkrachtige organisatie.

Bij elke fase van de candidate journey is er geen “goed” of “fout” in termen van wat je moet selecteren. Het is afhankelijk van de specifieke behoeften, waarden en doelen van je organisatie. Belangrijk is dat je een duidelijk beeld hebt van wat je zoekt in kandidaten, zowel op het gebied van hard skills als soft skills, en dat je de juiste instrumenten en technologieën gebruikt om een objectief en effectief selectieproces te waarborgen. Nu de arbeidsmarkt en generaties evolueren, is het aan jou om de uitdagingen aan te gaan en uw selectieproces voortdurend aan te passen om de beste talenten aan te trekken.

Conclusie

In een snel veranderende arbeidsmarkt, waar nieuwe generaties de workforce betreden, is het selecteren van de juiste kandidaten een complexe uitdaging voor recruiters, HR-medewerkers, HR-managers en talent acquisition specialisten. Het selectieproces strekt zich uit over verschillende fases van de candidate journey, waarbij elke fase zijn eigen specifieke aandachtspunten heeft.

Om succesvol talent aan te trekken en te behouden, is een op maat gemaakte benadering in elke fase essentieel. Het begint met het creëren en versterken van een aantrekkelijk employer brand, waarbij je de waarden en cultuur van je organisatie op een aantrekkelijke manier presenteert aan potentiële kandidaten. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je kandidaten blijven boeien door te laten zien wat jouw organisatie te bieden heeft en in te spelen op hun verwachtingen en behoeften.

In het daadwerkelijke recruitmentproces is het van belang om zowel hard skills als soft skills te evalueren, waarbij je je richt op de specifieke vereisten van de functie en de cultuur van je organisatie. Het gebruik van nieuwe technologieën en tools, zoals geautomatiseerde screening processen en AI-ondersteunde assessments, kan helpen bij het objectiever en efficiënter selecteren van kandidaten.

Het behouden van talent is een voortdurende inspanning waarbij investering in de ontwikkeling van medewerkers cruciaal is. Selecteer kandidaten op basis van hun potentieel, leergierigheid en aanpassingsvermogen, en biedt hen de mogelijkheid om hun vaardigheden en potentieel volledig te benutten.

Ten slotte is het bevorderen van een inclusief en divers selectiebeleid van essentieel belang. Door het gebruik van nieuwe tooling en technieken kan je ervoor zorgen dat jouw selectieproces objectief en vrij van vooroordelen is. Het is belangrijk om te streven naar een diverse talentenpool en ervoor te zorgen dat je selectieproces inclusief is, waarbij je kandidaten beoordeelt op hun capaciteiten en potentieel, ongeacht hun achtergrond of identiteit.

In deze snel veranderende tijden is het aan jou, als recruiters, HR-medewerkers, HR-managers en talent acquisition specialisten, om de uitdagingen van de evoluerende arbeidsmarkt aan te gaan. Door middel van een op maat gemaakte benadering in elke fase van de candidate journey, ondersteund door nieuwe tooling en technieken, kan je streven naar een divers en inclusief selectiebeleid dat de beste talenten aantrekt en de groei en veerkracht van uw organisatie bevordert.

Artikel delen.
Bekijk andere artikelen.